Tato dobrota, která je tvořená převážně z mandlí a cukru pochází z orientu. Kolem 14 století se marcipán považoval za luxusní dezert, který si mohla dovolit je nejvyšší vrstva. Všeobecně platí, že čím více marcipán obsahuje mandlí, tím větší je jeho kvalita.

cukroví
 
Potřebné suroviny:
–            250 gramů mandlí
–            250 gramů moučkového cukru
–            2 bílky
–            Lžíce studené vody
–            Pár kapek mandlové tresti

Postup:
Mandle můžeme koupit už přímo oloupané. Pokud si ale zakládáte na kvalitě, měli byste koupit mandle přírodní. Ty doma spaříte, poté oloupete a osušíte.
Mandle pomeleme nebo rozmixujeme na jemno. Přidáme moučkový cukr, lžíci studené vody, mandlovou trest a bílky.
Pořádně a dlouze zpracujeme. Rozdělíme na díly, a obarvíme podle naší fantazie nejlépe gelovými potravinářskými barvami. Poté uložíme do plastové misky s víkem, a necháme alespoň do druhého dne uležet.

dort
 
Kreativní tvorba
Marcipánová hmota není bohužel tak pružná jako například plastelína. Ale pokud budete mít trpělivost, můžete vykouzlit úchvatné zdobení. Vezměte si různé pomůcky k usnadnění tvorby. Dřívky, manikúrní nůžky, malý váleček, cukrářské razítka, vykrajovátka a podobně. Můžete si i vytisknout nějaký obrázek, který vložíte pod potravinářskou fólii, a podle ní pak nožíkem upravujte marcipánovou hmotu.
 
Potažení dortu
Pokud jste se rozhodna po potažení dortu marcipánem, poradíme vám jak na to. Pro začátečníka se to zdá velmi těžké, ale není v tom až taková věda.
Upečený a naplněný dort promazejte krémem i dokola a na horní části. Dort musí být všude zcela zarovnaný. Pokud není, musíte poupravit seříznutím nebo vytvarování pomocí hmoty, kterou vytvoříte zbylými kousku korpusu smíchanými s trochou krému.

Marcipán přes fólii vyválejte v pevnou velkou placku tlustou asi půl cm. Pokud bude tenká, bude se vám trhat. Pokud bude naopak moc hrubá, nebudete to příliš chutné, a zbytečně spotřebujete příliš mnoho marcipánové hmoty. Vyválenou hmotu přeneste velmi opatrně na dort. Vezměte si hladítko na marcipán (pokud nemáte, musíte improvizovat) a vrchní část dortu pomalu krouživými jemnými tahy uhlaďte. Pak jsou na řadě obtížnější boční strany. Nejdříve použijte ruce. Uhlazujte od vrchu dolů postupně celý dort. Hlídejte si vzduchové bubliny. Zbylou část odřízněte nožíkem. Nyní opět hladítkem vyhladíte boční stěnu a nožíkem zahladíme část, kde jsme odřízli marcipán. Dort můžete ozdobit čerstvým ovocem, marcipánovými kytičkami, zvířátky a podobně.

Kategorie: